Beautysteps Topbanner SE

Beauty steps

Huden i ansiktet är extra exponerat för yttre faktorer. Huden utsätts för väder och vind, hormonella förändringar kan visa sig i form av orenheter och bekymmer och glädje sätter sig som fina linjer i ditt ansikte. Med andra ord: Du lever och din hud åldras.

Och även om det inte är någon skam i att ha levt är det inte säkert att alla ålderstecken är lika välkomna. I varje fall inte på en och samma gång.

Det är därför en god idé att ta hand om sin hud och ge huden den vård den behöver. Det bästa sättet att göra det är att ha en hudvårdsrutin. Och den kan du med fördel starta med tidigt: Ung hud har lika stort behov av skydd och vård som mogen hud har.

Vi på NORMAL vet att det kan verka som en oöverskådlig uppgift att skaffa en hudvårdsrutin. Det lönar sig dock eftersom det är enklare att förebygga än att återställa skador.

Vi har gjort det enkelt för dig att komma i gång. Vi fördjupar oss i de olika steg din hudvårdsrutin kan innehålla och vi har samlat produkter i varje steg som du kan hitta hos NORMAL.

 

Vad är en hudvårdsrutin?

En hudvårdsrutin är den fasta metod du använder – morgon och kväll – för att rengöra och vårda din hud.

Det finns flera metoder du kan använda för att rengöra din hud. Allt beror på hur mycket tid du vill spendera, vad du vill ha ut av din hudvård och vilka produkter som passar dig bäst. Både i förhållande till din ålder och ditt behov.

Kanske har du ingen hudvårdsrutin än men det är aldrig för sent att starta. Och vi vill gärna hjälpa dig att komma i gång.

Steg 1: Rengöring

Dagen sätter sina spår i ditt ansikte. Om du inte rengör din hud kan sminkrester, smuts och talg skapa irritation i din hud, täppa igen porer eller sätta sig som orenheter. Det är därför en god idé att rengöra din hud både morgon och kväll, även om du inte använder smink. Den tid du använder på att rengöra din hud lönar sig snabbt.

När du rengör din hud gör du den också redo att ta emot extra vård. Om du inte rengör din hud kommer produkterna i de resterande stegen inte verka lika effektivt och det är ju onödigt.

Det finns många typer av rengöringsprodukter så det kan vara svårt att hitta fram till den som passar bäst för dig. Även om vårt bästa råd till dig är att prova dig fram så vill vi gärna hjälpa dig med en överblick.

 

Vilken produkt ska jag välja?

Att använda rengöringsmjölk är ett milt och skonsamt sätt att rengöra din hud. Rengöringsmjölk ska masseras in i huden och resterna tas sedan bort med en bomullsrondell eller vatten.

Du kan också använda gel eller skum för att rengöra ditt ansikte. Gelen ska skummas upp med lite vatten på huden. Båda typerna har en avfettande effekt på huden så du bör möjligtvis endast använda dem en gång om dagen och en annan typ av rengöringsmedel andra gången du rengör din hud. Både gel och skum är enkla att använda i duschen då de är enkla att applicera och snabba att skölja av igen.

TIPS: Om du använder makeup i ögonområdet – särskilt mascara – så kan det vara nödvändigt att använda en sminkborttagningsprodukt särskilt ämnad för ögonen tillsammans med din rengöringsprodukt. På så sätt är du säker på att allt smink tas bort.

Rengöringsservetter är bra när du reser eller har bråttom. Det är nämligen en snabb metod för att rengöra huden men metoden är samtidigt mycket ytlig. Rengöringsservetter kan vara bra på morgonen när du ska tvätta bort nattens svett och drömmar men om kvällen bör du använda en mer djupgående produkt.

Micellarvatten är ett rengöringsvatten som inte ska sköljas av när du har använt produkten. De flesta micellarvatten kan ta bort både makeup och smuts och är därför en mycket populär rengöringsmetod. Micellarvatten används på en bomullsrondell som förs över huden. Många produkter med micellarvatten tillför också fukt till huden och det finns micellarvatten till i stort sett alla hudtyper. Micellarvatten är särskilt bra till ung hud. Om det är första gången du ska prova ett rengöringsmedel så är micellar ett bra val.

Om du har torr och uttorkad hud är oljerengöring särskilt bra för dig. Oljebaserad rengöring tar nämligen inte bort de naturliga oljorna från din hud. Oljerengöring är en effektiv rengöringsmetod eftersom den rengör på djupet, tar bort makeup och smuts och tillför samtidigt näring till huden.​

Steg 2: Exfoliering

Vi vill inte göra rynkor till en syndabock för rynkor visar spår av glädje, bekymmer och erfarenheter. Det är mänskligt och helt normalt.

När det nu är sagt – när vi har hälsat tecken på åldrande välkomna – så är det också fint att kunna begränsa de allra djupaste fårorna och vecken en smula. För i takt med att du blir äldre får din hud ofta behov av en liten rutinmässig hjälpande hand för att hålla sig i form. Både i förhållande till rynkor och fina linjer men också i förhållande till elasticitet och glöd. Med tiden blir huden nämligen mindre elastisk och det är därför en god idé att starta tidigt med att hjälpa huden längs vägen. Gärna ett par gånger i veckan.

 

Vad är exfoliering?

Exfoliering är en metod som används för att ta bort döda hudceller från hudens yta. När du exfolierar din hud ökar du blodcirkulationen och hjälper huden skapa nya hudceller och det har en föryngrande effekt på din hud. Din hud blir dessutom mjuk och får en förnyad lyster och vem vill inte ha en vacker naturlig glöd?

Det finns två typer av exfoliering: en mekanisk och en kemisk.

En mekanisk exfoliering är exfoliering med en produkt som innehåller små skrubbkorn. Skrubbkornen består av naturliga mineraler eller andra naturliga ingredienser som kaffesump. Det kan vara stor skillnad på hur fina eller grova kornen är. Därför kan du behöva prova dig fram innan du hittar den skrubb som passar bäst för dig.

Är din hud mycket känslig är det en bra idé att använda en kemisk exfoliering i stället. Kemisk exfoliering är en mycket skonsammare metod då exfolieringsprocessen sker med syra. Produkten ska endast appliceras i ansiktet, verka en stund och sedan tas bort: Den löser upp delar av huden i stället för att skrubba av döda hudceller och det är denna process som stimulerar huden att skapa nya hudceller.

AHA-syra, t.ex. fruktsyra är bra för torr och åldrande hud. AHA-syra stimulerar regenereringen av hudens celler och jämnar ut och förfinar hudens yta och det gör den till en bra förebyggande anti-age behandling.

BHA-syra, t.ex. salicylsyra är särskilt bra till dig som har en tendens att få oren hud. BHA-syran tränger ner i porerna och förminskar dem samtidigt som den bekämpar fet hud och orenheter som särskilt ung hud har tendens till, i motsats till AHA-syran som enbart verkar ytligt.

Det är en god idé att använda kemisk exfoliering om kvällen eftersom huden kan bli lite röd. En kemisk exfoliering kan ge en lätt brännande känsla i huden och det är helt i sin ordning. Det ska bara inte göra ont – då ska du skölja av produkten omgående. Kanske har du då valt en produkt som är lite för skarp för din hud. Det kan vara så att du ska prova en produkt som innehåller en lägre koncentration av den aktiva exfolierande ingrediensen. Kom alltid ihåg att läsa bruksanvisningen på varje produkt innan användning.

Steg 3: Toner

När du har rengjort huden kan det fortfarande finnas rester av rengöringsprodukt och smink kvar på huden. Det är därför en bra idé att använda en toner. Produkten ska påföras på en bomullsrondell och sedan fördelas i ansiktet. På så sätt tar du bort de sista spåren som kan finnas kvar på din hud. 

Många toners har även andra fördelar. De innehåller ofta både skyddande antioxidanter och fuktgivande hyaluronsyra. Det betyder att din toner fungerar som ett lätt serum som förbereder huden på att ta emot aktiva ingredienser från efterföljande hudvårdsprodukter. När din hud är återfuktad kan den absorbera vård långt mycket bättre än när den var torr. Det är särskilt viktigt för dig som kämpar med fet, oren eller torr hud.

Du kan alternativt använda en facemist eller micellarvatten. En facemist kan användas till att återfukta huden enkelt och snabbt medan micellarvatten både rengör och återfuktar.

Steg 4: Ansiktsmasker

Du kan använda ansiktsmasker efter behov. En mask är alltså inte en nödvändig del av din hudvårdsrutin men det kan vara ett bra supplement. Så använd den när du har lust och gärna varje dag.

Oavsett om din hud skriker efter extra fukt eller om den har behov av en detox eller anti-age-kur så finns det en mask för just det syfte du letar efter!

Det är viktigt att du ser till att rengöra din hud helt och hållet innan du applicerar ansiktsmasken. Det sitter massor av smuts och fett på huden efter en lång dag. Även om det inte syns. När du rengör huden innan tränger masken ned bättre i huden – du får alltså mer nytta av den än om du inte rengör huden innan.

Det finns en lång rad olika masker som har olika egenskaper.

Sheetmasks används enkelt för att skämma bort huden. Som namnet antyder är en sheetmask en ansiktsformad mask som ligger i ett vårdande serum. Du behöver endast ta ur masken ur förpackningen och applicera den i ditt ansikte. 

Peel-off masker är masker du smörjer på din hud och som kan peelas av när den har torkat. En peel-off mask drar med sig döda hudceller, smuts och orenheter när du drar av den. Vissa masker är designade för att dra med pormaskar. Eftersom masken kan riva lite i huden när du ska ta av den kan masken vara hård mot huden. Du ska därför noggrant läsa rekommendationerna på förpackningen. 

Clay masker är djuprengörande och passar bra för fet och oren hud. Leran i masken bidrar till att rengöra och friska upp din hud samtidigt som den minimerar dina porer och reducerar orenheter.

Ögonmasker ger området kring ögonen näring och fukt. Ögonmasker är fyllda av vitaminer och vårdande ingredienser som ger ringar och påsar under ögon en rejäl kamp.

TIPS: Om du använder en lermask eller en exfolierande mask som kan göra huden lite röd bör du lugna huden efteråt. Det gör du bäst genom att tillföra en massa fukt. Det är bra att göra även om det kanske verkar som att huden har fått allt det den behöver genom masken.

Steg 5: Serum

Okej… Det här kan låta lite hokus pokus. Och det är det delvis också. För serumet verkar som trollkonst på din hud. Ett serum innehåller högkoncentrerade, aktiva ingredienser som ger din hud intensiv vård. Och serumets flytande konsistens gör att det tränger in snabbt i huden.  

Oavsett vilken effekt du vill ha finns det olika serum som kan anpassas efter dina behov. En fördel är att det går att använda flera serum åt gången så du kommer runt dina problem.

 

Hur använder jag serum?

Även om ett serum kan ge målinriktad vård till din hud är det viktigt att avsluta med en ansiktskräm. Serum är nämligen inte tillräckliga för sig själva. Använd ditt serum tillsammans med din ansiktskräm (dag- eller nattkräm). Du kan använda serum innan du applicerar ansiktskräm eller blanda i ett par droppar i din kräm i handflatan. En bra tumregel är att serum fungerar som solkräm: Du kan inte använda för mycket.

TIPS: Om du vill boosta effekten av ditt serum är en derma roller en perfekt partner in crime. En derma roller är full av massa nålar som sticker pyttesmå hål i huden när du rullar den över ansiktet. Det ökar blodgenomströmningen i huden och hjälper den att bli sundare och starkare. Använder du den innan applicering av serum hjälper de små hålen serumet att tränga ner i de djupare hudlagren. På så sätt kan du få ännu bättre effekt av ditt serum. 

Du ska hålla dig från att använda en derma roller om du har problem med eksem, rosacea, akneutbrott, om din hud är solskadad eller om du har öppna sår och skrubbsår.

 

Så kan du mixa dina serum

Har du torr hud, kan du skapa en cocktail av hyaluronsyra och vitamin C. På så sätt tillför du bland annat fukt, stimulerar hudens kollagenproduktion och jämnar ut och ljusar upp hudens färg och struktur.

Om du har oren hud, kan du använda EGF-serum tillsammans med tea-tree oil serum. Då bygger du upp huden efter solskador och ärr samtidigt som du rengör huden, motverkar bakterier och minimerar akne och finnar.

Om du vill ha anti-age effekt kan du använda ett kollagenserum tillsammans med ett snigelserum. Då stimulerar du hudens regenerering av kollagen, ökar hudens elasticitet och minskar fina linjer och rynkor.

Steg 6: Ansiktskrämer

Din ansiktskräm är ett viktigt sista steg i din hudvårdsrutin. Ansiktskrämens viktigaste syfte är att återfukta din hud och skydda den när du är klar med din hudvårdsrutin. Oavsett om du föredrar dag- och nattkräm eller om din favoritkräm fungerar över dygnets 24 timmar – så kan du välja en kräm efter din hudtyp. Det finns många olika typer av ansiktskrämer med olika konsistenser, dofter och priser så det gäller att välja den kräm som passar dig bäst.

Det finns t.ex. ansiktskräm med solskyddsfaktor (SPF). Det är särskilt bra för dig som befinner dig mycket utomhus. Det skyddar nämligen mot solens skadliga UV-strålar – hela året. Solens strålar är en av de största faktorerna i förhållande till åldrande hud. Vill du ta hand om din hud väl kan du med fördel välja en dagkräm med solskyddsfaktor.

BB kräm är ett bra val för dig som vill ha en vårdande ansiktskräm som också har en lätt täckande effekt. En BB kräm är en dagkräm med färg i som ger en vacker glöd och jämnar ut din hudton. Du kan faktiskt även få BB kräm med solskyddsfaktor.

Huden omkring ögonen är känslig. Därför kan du med fördel också använda en ögonkräm. Det finns ögonkrämer för att få bukt med mörka ringar samt fina linjer och rynkor i ögonområdet. Du kan applicera ögonkrämen försiktigt med ringfingret.

Men ska jag gå igenom alla steg?

Hos NORMAL arbetar vi med 6 steg men du kan se det lite som lösgodis i beauty-världen. Du väljer nämligen själv både hur många steg du vill använda dig av i just DIN hudvårdsrutin samt vilka produkter du vill använda. Du kan mixa och matcha mellan olika märken och serier eller hålla dig till en och samma serie. Det är helt upp till dig!

Du kan hitta ett hav av olika spännande hudvårdsprodukter i våra butiker. Det handlar om att prova sig fram och använda de produkter du föredrar. 

Är du osäker på vilka steg du ska använda i din hudvårdsrutin? Är du en beautynörd eller föredrar du en snabb process? Hitta de steg som passar för dig här:

 

GRUNDLÄGGANDE ANSIKTSRUTIN

Steg 1 + Steg 6

 

RUTINEN MED PLATS FÖR EGENTID

Steg 1 + Steg 4 + Steg 5 + Steg 6

 

RUTINEN TILL BEAUTYNÖRDEN

Steg 1 + Steg 2 + Steg 3 + Steg 4 + Steg 5 + Steg 6

Beautysteps Slip Banner